Mocktails en cocktails

Mocktails en cocktails

Mijn lief en ik, wij houden van gezellig samen zijn met vrienden. Op de laatste vrijdag van de maand is er happy hour bij onze vaste cocktailbar aan de haven. Dan luiden we het weekend in. Lekker even ontspannen, iedereen kent er iedereen. Het is een fijne manier om de drukke werkweek even achter ons te laten. Cocktails hebben een feestelijk uitstaling. Alsof ik op mini vakantie ben. Ik kreeg mijn eerste cocktail op een zonovergoten vakantie op Ibiza. Ik weet het nog goed, een tequilla sunrise. Een kleurrijke mix, het was op Sunset Strip in het Cafe del Mar, met een prachtig uitzicht en waar de beste dj’s komen. Het bestaat nog steeds. We genieten er graag van een drankje, zij het met mate. Heb jij hulp nodig? Check dan alcoholhulp.

Shaken not stirred

We hebben er onze hobby van gemaakt: cocktails bereiden. Uiteraard hebben we de benodigde materialen in huis gehaald. Een cocktailshaker is natuurlijk onontbeerlijk. We hebben er twee. Bij de Cobbler is de zeef in het deksel gebouwd. De Boston is een hoog dik glas dat je boven op een roestvrijstalen beker zet zodat je de vloeistoffen kunt schudden. Dan hebben we de jigger, een maatbeker om de drank te doseren. Daar hebben we ook een speciale maatlepel voor. Dan nog spulletjes om fruit te snijden en uit te persen. Verder heb je roerstaafjes (muddlers) nodig en leuke materialen om de cocktail een leuk aanzien te geven: rietjes, servetten, onderzetters en cocktailprikkers. Tot slot is er de beroemde ijsemmer.

Mixmaster

Giet je de cocktail uit over ijs dan krijg je een ‘on the rocks’. Wil je ‘m ‘straight up’ dan betekent dan gemengd en geserveerd zonder ijs. Krijg je een shot drank in een borrelglas die je in één keer achteroverslaat dan heb je een shooter. We leerden alles over shaken, strainen, builden, layeren en muddlen. Het is heel belangrijk dat je de ingrediënten nauwkeurig meet met je maatglas of maatlepel. Wist je trouwens dat er talloze recepten voor alcoholvrije cocktails zijn die een ware smaakexplosie geven? Deze zogeheten mocktails worden gemaakt van diverse siropen, vers fruit en kruiden. Mijn favoriet is de Ipanema, met passievrucht en limoensap.

Voor de rest is het uitproberen van recepten en oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Het is vooral mijn lief die zich ontpopte tot een ware mixmaster. Regelmatig nodigen we familie of vrienden uit voor een diner bij ons thuis met een cocktail als aperitief.