Drie handigheidjes voor (beginnende) ondernemers

Drie handigheidjes voor (beginnende) ondernemers

Een eigen onderneming beginnen is heel spannend. Er zijn veel dingen waar je op moet letten en waar je misschien nooit aan gedacht had van tevoren. Daarom is het altijd fijn om te sparren met andere ondernemers, zodat je het werk een beetje af kan kijken! Natuurlijk ligt het geheel aan wat voor soort onderneming je begint waar je op moet letten, maar er zijn een aantal simpele handigheidjes die voor bijna elke ondernemer nuttig kunnen zijn. Deze handigheidjes heb ik hieronder voor jullie beginnende ondernemers op een rijtje gezet!

Plan van aanpak

Allereerst is het natuurlijk goed om een plan van aanpak te hebben voor je onderneming. Veel mensen onderschatten het belang hiervan en hoe uitgebreid deze eigenlijk moet zijn. Het is namelijk niet alleen van belang dat je een ‘idee’ hebt voor je onderneming, maar ook dat je gaat kijken naar het budget wat je hebt en wat je daarmee kan. Daarnaast is het goed om niet alleen naar het ‘nu’ te kijken, maar ook te kijken naar de toekomst. Wat doe je als je geen winst maakt? Heb je reservekapitaal om dit op te vangen? En wat als je juist enorm groeit in korte tijd? Kan je dit aan en hoe ga je dit oplossen? Waar investeer je het eerste in? Zulke vragen zijn enorm van belang! Het slimste is om een rij met vragen op te stellen voor jezelf (of andere mensen voor jou) en om te kijken of je alles kan beantwoorden. Lukt dat je? Dan heb je alles goed genoeg uitgedacht.

Onverwachte probleempjes

Een tweede tip van mij is om niet te schrikken van onverwachte, kleine probleempjes. Je kan je nog zo goed voorbereiden, maar je zult altijd dingen tegenkomen waar je niet op gerekend hebt. Begin je bijvoorbeeld een bedrijfje waarbij je veel afval hebt, heb je dan wel gedacht aan een goede rolcontainer aanschaffen/bestellen? Waarschijnlijk zal je in het begin of als je bedrijfje ineens hard groeit dit soort kleine dingetjes gaan tegenkomen. Het helpt om, als hier genoeg geld voor is, een manager in te huren die dit soort dingen kan oplossen. Dan kan jij blijven focussen op je bedrijfje. En als een manager niet kan, zijn dit soort dingetjes gelukkig in het huidige tijdperk vaak op te lossen met een belletje of een keer googlen.

Passie

Tot slot mag het allerbelangrijkste bij een eigen onderneming nooit vergeten worden: passie! Je begint een bedrijfje uit een bepaalde passie, interesse of liefde, en het is belangrijk dat je deze behoudt. Dit is namelijk wat jou motiveert om het bedrijf draaiende te houden. Als de passie of liefde voor iets weg of op is, dan zal je snel genoeg merken dat het bergafwaarts gaat. Het is niet fijn als je werk steeds meer moeite gaat kosten, dus dan kan je eraan denken om het stokje over te dragen. En wie weet kan je met de gemaakte winst wel iets geweldig nieuws beginnen!