Het ideale licht voor in huis, dat wil iedereen toch?

Het ideale licht voor in huis, dat wil iedereen toch?

Iedereen wilt natuurlijk goed licht in huis hebben. En dan het liefst zo natuurlijk mogelijk. Want je lichaam reageert ook gewoon goed op natuurlijk licht. Dus probeer altijd zo veel mogelijk daglicht in huis te krijgen, zodat je de lampen minder lang aan hoeft te hebben. Dat scheelt ook weer in energie, maar je merkt zelf ook dat je er wat meer rust van krijgt. Maar je wilt natuurlijk ook niet overal hetzelfde licht hebben. In de slaapkamer wil je natuurlijk licht dat rustiger oogt dan het licht wat jij in de badkamer neemt. Laten we elke ruimte even een voor een benoemen wat daar fijn kan zijn. Want niet in elke ruimte hoef je dimbare LED downlights te hebben. 

 

Laten we beginnen met de keuken

In de keuken wil je natuurlijk zoveel mogelijk natuurlijk licht hebben, want dat is gewoon fijn. Dat weten we allemaal. Maar we weten ook, dat het in de winter zo snel donker kan zijn dat je nog niet eens begonnen bent met koken of je hebt al geen natuurlijk licht meer in huis. Daarom is het goed om te kijken of je lampen kan vinden die natuurlijk licht zo goed mogelijk kunnen nabootsen. Het enige wat wel fijn kan zijn, is dat je bij jouw aanrechtblad waar je alles doet snijden en eventueel afmeten, wanneer je netjes volgens recepten doet werken, dat daar wel wat feller licht is. Zo kan je natuurlijk goed zien waar je mee bezig bent en of dit wel helemaal goed gaat.

 

De woonkamer 

De woonkamer is de plek waar jij na een drukke werkdag, en een lekkere maaltijd, rustig op de bank kan neerploffen om nog even te chillen om daarna heerlijk je bed in te kruipen. Dan wil je natuurlijk niet dat er TL buizen boven jouw hoofd hangen die een gigantisch wit onnatuurlijk licht geven.  Het liefst heb je hier ook licht dat je kan dimmen, zodat je eigenlijk gewoon jouw eigen thuis bioscoop kan nabootsen met minder licht. Maar niet dat het helemaal donker is en je alleen het felle licht van de televisie ziet. Want dat is ook niet bepaald heel fijn. Zorg voor een paar mooie staande lampen die je in verschillende hoeken kan zetten, zo kan je er ook nog voor kiezen waar je het liefst jouw licht vandaan wilt laten komen.

 

De slaapkamer

En hier moet het licht natuurlijk helemaal zacht zijn. Je wilt niet met felle lichten wakker worden of juist gaan slapen. Dan snappen jouw hersenen niets meer van het ritme en jij wilt natuurlijk zo makkelijk mogelijk opstaan en gaan slapen en wij verzekeren jou, dat het licht daar heel veel bij kan helpen. Een lekkere donkere kamer is fijn wanneer je gaat slapen, maar wanneer je met daglicht wakker kan worden, dan is dat natuurlijk helemaal ideaal. Dus hallo grote ramen en zo min mogelijk licht.